Molenaar Omroep Gelderland 13-05-2024

  1. Vacatures Leek
  2. Molenaar Omroep Gelderland 13-05-2024

Werken in Leek

 

Introductie vacature 

Omroep Gelderland

Stedendriehoek

Gezocht: molenaar in Eerbeek

Marjolein Deurloo

Gisteren, 18:19 2 minuten leestijd

. © Omroep Gelderland

EERBEEK - De oliemolen in Eerbeek is dringend op zoek naar molenaars. Het team van s dunt uit. Om de molen draaiende te houden is versterking nodig. Nationale Molendag bleek een uitgelezen kans om die te werven: "We hebben zeker drie of vier molenaars erbij.

"

"Ik kwam even kijken wat het betekent als ik molenaar wil worden", zegt Geerts Lammerts van Bueren (64). Vanuit Rheden fietste hij naar de Eerbeekse oliemolen. "Wat wordt hier gedaan, hoe ziet het eruit, hoe zijn de mensen?

"

"We zijn allemaal een beetje molengek. En grijs", antwoordt molenaar . Sinds elf jaar is hij één van de vrijwilligers die de molen draaiende houdt. "Pensionado's die de tijd hebben en begaan zijn met oude technieken.

"

Molenaar worden? In Eerbeek kun je zo aan de slag

Interne opleiding

In de Eerbeekse molen uit 1860 wordt olie geslagen uit lijnzaad. Een ambacht dat is bijgeschreven in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. Nieuwe molenaars krijgen een interne opleiding. Ze hoeven niet te zijn opgeleid tot wind- of watermolenaar om vrijwilliger te worden.

"Onze belangrijkste taak is veiligheid. Er is geen bescherming of Arbowet hier. De overige taken verdelen we: iemand maakt het meel. Een ander slaat de olie. 's Avonds ruimen we op en maken we alles schoon", vertelt vrijwilliger Heskamp, die met zijn enthousiaste verhalen nieuwe molenaars probeert te strikken.

Twaalf molenaars

Niet alle bezoekers van de oliemolen hebben interesse in de functie. "Nee", zegt Tanja Fortuin resoluut. Broer en zus Sep en Eline de Jong uit Apeldoorn zijn ook niet te porren voor het molenaarsvak: "Nee bedankt. Ik zit in de horeca, een molen is het niet voor ons.

"

Toch zijn er nieuwe molenaars nodig om de openingsdagen op zaterdag en zondag te waarborgen. De wervingsactie tijdens Nationale Molendag blijkt een succes: "We hebben nu twaalf molenaars. Inmiddels hebben we er al drie of vier bij. Nog een paar erbij en dan hebben we genoeg.

"

Vacature eisen

onbekend

 

FunctietitelScheidsrechter
Indicatie salaris (min – max]onbekend – onbekend
OpleidingsniveauLagere school
Aantal uren (min – max)1 – 40
Contactgegevensonbekend , onbekend onbekend
Type contractVrijwilliger
BrancheMedia/Uitgeverijen/TV
LocatieEerbeek, Gelderland,Nederland
Soliciteer directhttps://www.gld.nl/nieuws/8146511/gezocht-molenaar-in-eerbeek

Past deze vacature in jouw straatje? Solliciteren kan nu eenvoudig. Wees er snel bij en hopelijk krijg je snel een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek.

Deel deze vacature

Redactie Nieuwsuitleek.nl

Wij verzamelen de nieuwste vacatures in Leek en omstreken. Ben jij op zoek naar werknemers en wil je jouw vacature hier plaatsen? Neem dan contact met ons op.